Toveri testasi Ilta Sanomista löytämäänsä piirakkaohjetta. Ohje on jutusta IS-kokkina Jamie Oliver: Herkkupiirakka karhunvatukoista (18.8.2009). Itselläni ei ole karhunvatukoita, joten laitoin piirakkaan mansikoita ja vadelmia. Myös mantelitahnaan tein pienen muutoksen: Ostin valmista mantelijauhetta. Tahnaan laitoin jauhetta noin 100 g sekä yhden pussin hasselpähkinärouhetta.
Mutta tässä alkuperäinen ohje:
Makea piirakkapohja: tai 500 g valmista piirakkataikinaa
4 dl luomuvehnäjauhoja (säästä vähän jauhoja aivan loppuun)
3/4 dl tomusokeria
125 g suolatonta, kylmää kuutioitua voita
1 sitruunan raastettu kuori
1 luomukananmuna
loraus maitoa
- Ripottele jauhot siivilän läpi pöydälle (tai isoon kulhoon, kuten itse tein). Ripottele jauhojen päälle tomusokeria siivilää käyttäen.
- Sekoita voikuutiot jauhoihin ja tomusokeriin. Työstä taikina käsin. Seoksesta tulee murumaista.
- Sekoita joukkoon sitruunankuori.
- Vatkaa muna ja maito keskenään.
- Kaada muna-maitoseosta pikku hiljaa voiseoksen joukkoon. Taikinasta muodostuu joustava pallo. Älä työstä taikinaa liikaa, ettei siitä tule kumimainen.
- Pyöritä taikinapallo kevyesti jauhoissa ja kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi ennen käyttöä.
Mantelitahna:
250 g kuorittuja manteleita
3 luomukananmunaa
250 g pehmeää voita
3 dl sokeria
1 vaniljatangon siemenet (laitoin 1 tl vaniljasokeria)
3/4 dl vehnäjauhoja
Päälle:
300 g karhunvatukoita
1½ dl sokeria
50 g mantelilastuja
tomusokeria koristeluun
- Voitele voilla 28 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjainen piirakkavuoka (tai tavallinen piirakkavuoka). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pakastimeen noin tunniksi.
- Valmista mantelitahna jauhamalla mantelit hienoksi tehosekoittimessa.
- Vatkaa sähkövatkaimella mantelijauho, munat, pehmeä voi, sokeri ja vaniljan siemenet vaahdoksi.
- Lisää joukkoon jauhot hyvin sekoittaen. Nosta täyte jääkaappiin noin ½ tunniksi.
- Kuumenna uuni 180 asteeseen.
- Ota piirakka pakastimesta ja vuoraa piirakkataikinan päällinen leivinpaperilla ja kaada päälle riisiä tai kuivattuja herneitä painoksi. Paista pohjaa 8 minuuttia.
- Poista paperi ja riisit/herneet. Nosta pohja vielä uuniin 5 minuutiksi.
- Anna hieman jäähtyä ennen kuin levität päälliset.
- Sekoita karhunvatukat ja sokeri.
- Lusikoi mantelitäytettä pohjan päälle. Asettele karhunvatukat kauniisti täytteen päälle niin, että ne uppoavat täytteeseen.
- Ripottele päälle mantelilastuja.
- Paista piirakkaa 30 minuuttia (tai kunnes piirakka on kauniin ruskea) leivinpaperilla suojatulla pellillä, sillä piirakka saattaa kuplia yli laitojen.
- Jäähdytä ja koristele tomusokerilla.
Kommentit