Toveri leipoi Ystävänpäivän kunniaksi erään ystävän toivomia leivoksia. Ohje on kopsattu jostain leivonnaiskirjasta, jonka nimeä en valitettavasti tiedä.
Kuppikakut:
12-16 kpl
3 kananmunaa
2½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g voita
1 dl kermaviiliä
2 rkl kylmää kahvia
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl hyvänlaatuista kaakaojauhetta
ripaus suolaa
100 g tummaa hyvänlaatuista suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
- Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Vatkaa kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sulata voi ja lisää siihen kermaviili sekä kahvi. Lisää seos munavaahtoon.
- Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja suola keskenään ja kääntele seos varoen taikinaan.
- Rouhi tumma suklaa karkeaksi rouheeksi ja sulata rouhe vesihauteessa. Lisää sulanut suklaa varovasti taikinaan.
- Vuoraa muffinipelti paperivuoilla ja täytä 2/3 joka vuoasta taikinalla.
- Kypsennä kakkuja uunin keskiosassa 15-20 minuuttia. Jäähdytä.
- Sekoita kananmunan valkuaiset, sokeri ja sitruunamehu ruostumattomassa teräskulhossa. Vatkaa seosta käsin minuutin ajan niin, että siitä tulee kuohkeaa.
- Aseta kulho vesihauteeseen. Vatkaa, kunnes sokerikiteet sulavat ja seoksesta tulee yhtä kuohkeaa ja tiivistä kuin marenki. Kun nostat vatkainta, pitää vatkaimen jälkien jäädä näkyviin.
- Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa seokseen vaniljasokeri. Vatkaa seosta sen jälkeen vielä muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella niin, että marenki sakenee edelleen ja jäähtyy.
- Käytä pursotinta, johon kiinnität ison tyllan ja pursota marenki kuppikakkujen päälle korkeiksi kierteiksi. Jätä reunoille tyhjää noin 1 cm:n verran.
- Jähmetä marengit kylmässä.
- Rouhi suklaa ja sulata rouhe vesihauteessa yhdessä öljyn kanssa sekoittaen.
- Kaada sula suklaa pieneen kulhoon ja jäähdytä hiukan.
- Ota kuppikakut jääkaapista ja kasta jokainen marenkikierre sulatettuun suklaaseen. Voitele suklaata niihin paikkoihin, joista se jää puuttumaan.
- Jäähdytä vuokaleivoksia vadilla jääkaapissa noin 30 minuuttia.
Kommentit