Toveri leipoi pojan synttäreille pinjansiemenillä koristellun sieni-juustopiirakan. Ohje löyty kirjasta 500 piirakkaa ja torttua. Hieman muunsin ohjetta yksinkertaisemmaksi.
Pohja:
140 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
115 g kylmää voita
1 kananmuna
1 tl valkoviinietikkaa (laitoin rosepippuri-punaviinietikkaa, ku ei valkoviinietikkaa ollu kaapissa)
1 rkl jääkylmää vettä.
- Yhdistä kuivat aineet ja nypi paloiteltu voi jauhoihin.
- Riko munan rakenne haarukalla ja lisää etikka ja vesi. Lisää ryynimäisen jauho-voiseokseen aluksi noin puolet. Lisää tarvittaessa. Sekoita, kunnes saat massasta muotoiltua pallon.
- Taputtele tuorekelmun väliin ohueksi ja jäähdytä jääkaapissa ainakin ½ tuntia.
Täyte:
1 kevyesti vatkattu kananmuna
115 g ricottajuustoa (ostin Goudaa, kun täältä ei löytyny kyseistä herkkua)
½-1 dl ranskankermaa tai smetanaa
valkosipulirouhetta, suolaa ja pippuria maun mukaan
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
675 g sieniä, laitoin suppilovahveroita
115 g raastettua gruyèrejuustoa
28 g pinjansiemeniä
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kaulitse pohjataikina ja vuoraa sillä 23 cm leveä vuoka. Esipaista 15 minuuttia, niin että leikkaa pohjan päälle leivinpaperi ja painoksi esim kuivattuja herneitä, jotta pohjan muoto säilyy. Nosta pois uunista ja pistele pohjaan haarukalla reikiä. Voitele pohja munalla. Paista vielä 10 minuuttia.
- Sekoita tasaiseksi massaksi kulhossa tai tehosekoittimessa juusto ja mausteet.
- Kuumenna voi ja oliiviöljy pannulla ja paista sieniä, kunnes neste haihtuu. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Levitä Ricottaseos jäähtyneelle pohjalle.
- Levitä seuraavaksi puolet sienistä je sen päälle puolet raastetusta gruyèrejuustosta. Levitä loput sienet ja juustoraasteet. Ripottele pinnalle pinjansiemenet.
- Paista noin 25 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Piirakka säilyy jääkaapissa 3 päivää.
Kommentit