Toveri on leiponut aika tiuhaan perheelleen nopeita ruisleipäsiä. Voittaa mennen tullen kaupan ruisleivät. Ohje löytyy Myllärin ruisjauhopussista. Näppärä ohje valmistaa arki-iltanakin. Mikä sen parempaa kuin lämmin iltapalaleipä.  Hymy

 



Myllärin ruisleipäset

Taikinan juuri:

5 dl kädenlämpöistä vettä

4 dl Myllärin ruisjauhoja

30 g hiivaa (laitan yhden pussin kuivahiivaa)

 

  • Sekoita aineet. Anna juuren tekeytyä 1½ tuntia, minkä jälkeen taikinaan alustetaan vähitellen mukaan:
2 tl suolaa
1 rkl siirappia (tai sokeria) (laitan 2 tl sokeria, koska en pidä makeasta leivästä)
3 dl Myllärin ruisjauhoja
2 dl Myllärin vehnäjauhoja
  • Leivo taikina pyöreiksi paloiksi, litistä ja pistele ne jauhotetulla pöydällä. Kohota leipäset uunipellillä liinan tai muovin alla. Kostuta leipästen pinnat vedellä ennen paistoa. Paista 240 asteessa noin puoli tuntia.
Leivon tästä määrästä 16 leipästä eli kaksi pellillistä. Kohotan taputeltuja leipäsiä likelle tunnin ajan, en ole kostuttanut  leipien pintoja vedellä muuta kuin ensimmäisellä kerralla, koska koen sen turhaksi. Paistan leipiä 24 minuuttia kiertoilmalla n. 225 asteessa.