Toverin työpaikalla vietettiin muutaman ihanan työkaverin kesken nenäpäivää nauttien herkullista lounasta. Tarjolla oli muun muassa tätä suussa sulavaa Vadelma-juustokakkubrowniea mansikkavalkoviinikastikkeen kera (kastikeohjeen vadelmat vaihdettiin mansikkaan). Kakun ohje löytyy kirjasta: the hummingbird bakery, leivonnaisia herkkusuille, kuuluisan konditorian suosikkireseptit. Mansikkavalkoviinikastikkeen ohje löytyy kirjasta: Unelmien jäätelöherkut (Göran Söderin, George Strachal, Katarina Löfgren).

Vadelma-juustokakkubrownie

 

Brownie:

200 g tummaa suklaata karkeasti pilkottuna

200 g suolatonta voita

250 g (n. 4 dl) tomusokeria

3 kananmunaa

110 g (1,7dl) vehnäjauhoja

 

Juustokakku:

400 g tuorejuustoa

150 g (2½ dl) tomusokeria

½ tl vanilja-aromia

2 kananmunaa

 

Kermakuorrute:

3 dl kuohukermaa

100 g (1,7 dl) tomusokeria

150 g (3,5 dl) vadelmia sekä ylimääräisiä koristeluun

 

33 x 2 3x 5 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla vuorattuna

 

Kuumenna uuni 170 asteiseksi.

Brownie: Pane suklaa kuumankestävään kulhoon hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle (mutta älä anna kulhon pohjan osua veteen). Anna olla, kunnes suklaa on sulanut. Mittaa voi ja sokeri monitoimikoneeseen (tai käytä sähkövatkainta) ja vatkaa sekaisin. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaa hyvin ja ota joka lisäyksen jälkeen kulhon reunoille jäänyt aines taikinakaapimella mukaan taikinaan. Vatkaa vähitellen sekaan jauhot, käännä sitten nopeus suuremmalle ja vatkaa vielä hetki, niin että taikinasta tulee tasaista. Kaada sulatettu suklaa hitaasti joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaan ja tasoittele pinta.

Juustokakku: Mittaa tuorejuusto, tomusokeri ja vanilja-aromi monitoimikoneeseen ja vatkaa alhaisella teholla, kunnes seos on tasaista ja paksua. Lisää munat yksi kerrallaan edelleen vatkaten. Ota joka lisäyksen jälkeen kulhon reunoille jäänyt aines taikinakaapimella mukaan taikinaan. Seoksen tulee olla sileää ja kermamaista. Koneen tehon voi lopuksi säätää suuremmalle, jotta seoksesta tulee kevyttä ja ilmavaa, mutta varo vatkaamasta liikaa, jotteivät ainekset ala erottua toisistaaan. Levitä seos brownien päälle ja tasoita pinta. Paista levyä uunissa 30-40 minuuttia tai kunnes juustokakku tuntuu koetettaessa kiinteältä ja on reunoilta hiukan ruskistunut. Keskiosan tulisi edelleen olla vaalea. Anna levyn jäähtyä kokonaan, peitä se sitten ja nosta jääkaappiin. Anna olla kylmässä 2 tuntia tai mielellään yön yli.

Kermakuorrute: Mittaa kerma, sokeri ja vadelmat monitoimikoneeseen ja vatkaa paksuksi, muttei liian kovaksi vaahdoksi. Kumoa brownielevy alustalle ja käännä oikein päin. Levitä kermakuorrute tasaiseti levyn päälle ja koristele pinta kokonaisilla vadelmilla. (paseerasin pakastevadelmat ja koristelin kakun suklaaraasteella)

 

Vadelmakastike ( 3 annosta)

2 dl vadelmasosetta

3/4 dl sokeria

½ rkl maissitärkkelystä

½-1 dl valkoviiniä

Käytä tähän kastikkeeseen mieluiten pakastevadelmia. Siihen kuluu marjoja noin 500 g.

Sulata vadelmat kulhon päälle asetetussa tiheässä siivilässä. Paina marjat siivilän läpi puukauhalla soseeksi kulhoon niin, että siemenet jäävät sihtiin. Vadelmasosetta pitää tulla 2 dl. 

Sekoita vadelmasose, sokeri ja maissitärkkelys kattilassa ja kiehauta sekoittaen. Keitä sosetta hiljallen noin minuutin ajan ja sekoita koko ajan. Ota kattila kuumalta levyltä ja lisää valkoviini. Jäähdytä kastike.