Toveri testasi Ilta Sanomista löytämäänsä piirakkaohjetta. Ohje on jutusta IS-kokkina Jamie Oliver: Herkkupiirakka karhunvatukoista (18.8.2009). Itselläni ei ole karhunvatukoita, joten laitoin piirakkaan mansikoita ja vadelmia. Myös mantelitahnaan tein pienen muutoksen: Ostin valmista mantelijauhetta. Tahnaan laitoin jauhetta noin 100 g sekä yhden pussin hasselpähkinärouhetta.

 

 

Mutta tässä alkuperäinen ohje:

Makea piirakkapohja: tai 500 g valmista piirakkataikinaa

4 dl luomuvehnäjauhoja (säästä vähän jauhoja aivan loppuun)

3/4 dl tomusokeria

125 g suolatonta, kylmää kuutioitua voita

1 sitruunan raastettu kuori

1 luomukananmuna

loraus maitoa

  • Ripottele jauhot siivilän läpi pöydälle (tai isoon kulhoon, kuten itse tein). Ripottele jauhojen päälle tomusokeria siivilää käyttäen.
  • Sekoita voikuutiot jauhoihin ja tomusokeriin. Työstä taikina käsin. Seoksesta tulee murumaista.
  • Sekoita joukkoon sitruunankuori.
  • Vatkaa muna ja maito keskenään.
  • Kaada muna-maitoseosta pikku hiljaa voiseoksen joukkoon. Taikinasta muodostuu joustava pallo. Älä työstä taikinaa liikaa, ettei siitä tule kumimainen.
  • Pyöritä taikinapallo kevyesti jauhoissa ja kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi ennen käyttöä.

 

Mantelitahna:

250 g kuorittuja manteleita

3 luomukananmunaa

250 g pehmeää voita

3 dl sokeria

1 vaniljatangon siemenet (laitoin 1 tl vaniljasokeria)

3/4 dl vehnäjauhoja

 

Päälle:

300 g karhunvatukoita

1½ dl sokeria

50 g mantelilastuja

tomusokeria koristeluun

  • Voitele voilla 28 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjainen piirakkavuoka (tai tavallinen piirakkavuoka). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pakastimeen noin tunniksi.
  • Valmista mantelitahna jauhamalla mantelit hienoksi tehosekoittimessa.
  • Vatkaa sähkövatkaimella mantelijauho, munat, pehmeä voi, sokeri ja vaniljan siemenet vaahdoksi.
  • Lisää joukkoon jauhot hyvin sekoittaen. Nosta täyte jääkaappiin noin ½ tunniksi.
  • Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  • Ota piirakka pakastimesta ja vuoraa piirakkataikinan päällinen leivinpaperilla ja kaada päälle riisiä tai kuivattuja herneitä painoksi. Paista pohjaa 8 minuuttia.
  • Poista paperi ja  riisit/herneet. Nosta pohja vielä uuniin 5 minuutiksi.
  • Anna hieman jäähtyä ennen kuin levität päälliset.
  • Sekoita karhunvatukat ja sokeri.
  • Lusikoi mantelitäytettä pohjan päälle. Asettele karhunvatukat kauniisti täytteen päälle niin, että ne uppoavat täytteeseen.
  • Ripottele päälle mantelilastuja.
  • Paista piirakkaa 30 minuuttia (tai kunnes piirakka on kauniin ruskea) leivinpaperilla suojatulla pellillä, sillä piirakka saattaa kuplia yli laitojen.
  • Jäähdytä ja koristele tomusokerilla.